top of page

ĢIRTS MUIŽNIEKS, LEOPARDS NESPĒJ MAINĪT SAVUS PLANKUMUS, 2021




Audioieraksta autore Ieva Lejasmeijere.

Audioieraksts tapis sadarbībā ar Latvijas Universitātes Radio NABA.


Sākumā gribēju šos četrus laukumus veidot kā teātra maketa kastes. Bērnībā tās man bija visur apkārt – vecāki strādāja teātrī, un tās man vienmēr likās noslēpumainas ar savu spēju tajās radīt brīnumus. Ja neredzat maketa kastes, tad esat dziļāk – tur, kur notiek darbība. Tas ir maketa kastes vēderā.

Ticu, ka nejaušības nepastāv un visas šī darba epizodes nokļuva manā uzmanības lokā pašas, liekot pārdomāt vēl un vēl par tajās atspoguļotajiem notikumiem un to nezūdošo jēgu. Tās vieno garīgas atklāsmes klātbūtne, kuras sasniegšana pati par sevi ir neizskaidrojama mistērija un realitāte.


***


I

Priekškars

Lasāmi daži uzvedinājumi par tālāk redzamo. Sengrieķu mīti un Bībele kā Rietumu kultūras centrālie atskaites punkti. Citēti un izmantoti.


II

Eleisīnas mistērijas 1600 p.m.ē.–392. m.ē.

Slavenākā no senās Grieķijas slepenajām mistērijām, kas pēc ražas novākšanas norisinājās Eleisīnā, netālu no Atēnām. Tā veltīta Dēmetrai un Persefonei. Saskaņā ar tradīciju auglības dieve Dēmetra nolaižas pazemes valstībā, lai atgrieztu dzīvībai savas meitas Persefones dvēseli. Līdz pat šim laikam nav atklāts noslēpums, kā sengrieķu filozofi, pilsoņi un vergi, un visi pārējie patiesības meklētāji nonāca pie atklāsmēm šajā rituālā. Mistērijās piedalījušies arī Sokrats, Platons, Aristotelis, Sofokls, Plūtarhs, Cicerons, imperatori Hadriāns un Juliāns. Neviens nezina, kā viņi nokļuva/sasniedza patiesību, jo runāt par šo rituālu bija stingri aizliegs.


III

Jozuas grāmata. Kanaānas iekarošana

Pilsētas neieņemamie mūri tika iznīcināti ar bazūnēm un kliedzieniem. Tie sabruka, gāžoties uz ārpusi, vēlāk to saskatījuši arī arheologi. Šī vieta joprojām ir planētas politiskais pulss; tur joprojām viss turpinās.


IV daļa

Jeremijas grāmata. Leopards nespēj mainīt savus plankumus

Patiesums. Es nespēju izmainīt to, kas es esmu, un vai šajā darbā es esmu es.

207 views
bottom of page