top of page

MĀKSLAS FESTIVĀLA “CĒSIS 2021” PROGRAMMA

Updated: Aug 31, 2021

MĀKSLAS FESTIVĀLA “CĒSIS 2021”. “MĪTI UN RITUĀLI”

PASĀKUMU PROGRAMMA

10. jūlijs-15. augusts



Vizuālās mākslas izstāde “Pielidot tuvāk saulei. Mīti un rituāli”


10. jūlijs-15. augusts

Cēsu Laikmetīgās mākslas centrs


Kuratores: Daiga Rudzāte, Žanete Skarule


Mākslinieki: Aija Zariņa, Miķelis Fišers, Andris Eglītis, Ģirts Muižnieks, Krista un Reinis Dzudzilo, Katrīna Neiburga, Vika Eksta


Izstādei Pielidot tuvāk saulei. Mīti un rituāli” jaunus darbus radījuši Latvijā zināmi mākslinieki: Aija Zariņa, Miķelis Fišers, Andris Eglītis, Ģirts Muižnieks, Krista un Reinis Dzudzilo, Katrīna Neiburga un Vika Eksta. Izstāde, kuras nosaukums aizgūts no mākslas vēsturnieka un kuratora Džeimsa Kahila (James Cahill) grāmatas Flying Too Close to the Sun, pēta mītu un mitoloģijas ietekmi uz mūsdienu kultūru. Tā iecerēta kā mākslasdarbu kopums, veidojot stāstu par mītiem un parādībām, kas saistījuši mūsdienu mākslinieku uzmanību, iedvesmojot viņus nodoties to izpētei. Izstādes kuratores: Daiga Rudzāte un Žanete Skarule.


Izstādes darba laiki: P. Slēgts O.-C. 12:00-18:00 P.-S. 12:00-20:00 Sv. 12:00-17:00


SEB stipendijas glezniecībā 2020 gada laureātes, Madaras Kvēpas, izstāde “Vesels”


10. jūlijs-14. augusts

Raiskuma krogs, Gaujas iela 92, Cēsis


Kuratore: Auguste Petre


Izstādes darba laiki: P. Slēgts O.-Pk. 13:00-19:00 S.,Sv. 12:00-19:00


Skaņas un kustības izrāde Danse macabre / Nāvesdeja


Sestdiena, 10. jūlijs, 20.00

Festivāla atklāšana, Cēsu Laikmetīgās mākslas centra pagalms


Idejas autori/īstenotāji – Edgars Mākens, Krišs Salmanis

Kustību režisors – Rūdolfs Gediņš Vijole – Sandis Šteinbergs Alts – Pēteris Trasuns Čells – Dace Zālīte-Zilberte Flauta, balss, elektronika – Elizabete Balčus Muzikālais zāģis, perkusijas – Oksana Balode Trompete – Gatis Gorkuša Tuba – Roberts Brants Sitaminstrumenti – Aivars Krastiņš Elektriskās ērģeles, ģitāra – Edgars Mākens

Dejotāji - Roberta Gailīte, Kitija Geidāne, Franciska Golubecka, Edvards Kurmiņš, Ramona Levane, Patrīcija Mūrniece, Gundega Rēdere, Katrīna Stepiņa, Emanuēla Zvaigznīte


Ievadā – Oresta Silabrieža priekšlasījums


Skaņas un kustības izrāde Danse macabre (“Nāvesdeja”), skatītājus ieraus neierasta skanējuma un vizuālo efektu pasaulē. Leļļu balets, Nāve ar elektrisko ģitāru, muzikālais zāģis, skaņas mistērija un kustības burleska – viss kā sendienās, kad nāvesdeja bija tvaika nolaišanas mehānisms sabiedrībā. Izrādes horeogrāfs būs Rūdolfs Gediņš.


Projekta idejas autori ir komponists Edgars Mākens un mākslinieks Krišs Salmanis. “Spēlmaņu nakts” balvas laureāts Edgars Mākens rakstījis mūziku daudzām teātra izrādēm un LNSO bērnu uzvedumiem, spēlējis un rakstījis mūziku ansambļos Hospitāļu iela”, Gaujarts”, Manta”. Krišs Salmanis ir plaši zināms gan Latvijā, gan ārzemēs, viņš pārstāvējis Latviju 55. Venēcijas mākslas biennālē un 2017. gadā kopā ar Annu Salmani un Kristapu Pētersonu saņēmis "Purvīša balvu".


Izrāde tiek īstenota ar VKKF mērķprogrammas KultūrELPA atbalstu.



Koncerts Cēsu Sv. Jāņa baznīca


Sestdiena, 31. jūlijs, 19.00

Solisti - ērģelnieks Aigars Reinis, saksofonists Aigars Raumanis



Riharda Vāgnera operas “Valkīra” trešais cēliens / Koncertiestudējums


Sestdiena, 14. augusts, 21.00

Brīvdabas notikums, Cēsu pils parka estrāde


Solisti:

Brinhilde: Ketrīna Fostere (Catherine Foster)

Votāns: Egils Siliņš

Zīglinde: Liene Kinča

Gerhilde: Dana Bramane

Ortlinde: Aira Rūrāne

Valtraute: Ieva Parša

Švertlaite: Irma Pavāre

Helmviga: Tatjana Trenogina

Zīgruna: Natālija Krēsliņa

Grimgerda: Ilona Bagele

Rosveisa: Andžella Goba


Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris


Diriģents - Andris Poga

Režisors- Viesturs Kairišs


Četru operu cikla “Nībelunga gredzens” otrā daļa “Valkīra” ir viena no Riharda Vāgnera slavenākajām operām. Tas ir milzu kaislību un augstu ideju caurstrāvots stāsts par dievu un cilvēku mīlas un naida attiecībām. Operas “Valkīra” galvenos varoņus iemiesos pasaulslavenie Vāgnera operu interpreti Ketrīna Fostere, Liene Kinča un Egils Siliņš. Ketrīna Fostere ir viena pasaules izcilākajām Brinhildes lomas izpildītājām. Viņa uzstājusies Vācijā, Japānā, ASV, Nīderlandē, Ungārijā u.c. Latviešu basbaritonam Egilam Siliņam “Valkīras” atskaņojums Cēsīs nebūs pirmais – 2019. gadā viņš operas galveno – Votāna – lomu izpildīja senākajā Itālijas opernamā, Neapoles Teatro di San Carlo. Liene Kinča Latvijas Nacionālajā operā debitēja 2005. gadā, viņa divreiz – 2011. un 2013. gadā – ir saņēmusi “Latvijas Gāzes” gada balvu operai kā labākā operas soliste.


Lielbritānijas operdziedātāja Ketrīna Fostere kopš 2001. gada ir soliste Vācijas Nacionālajā teātrī Veimārā. Viņas repertuārā ir daudzi zināmi operu personāži, bet viņas nesenākie panākumi saistās ar Brinnhildes lomu trijās “Nībelunga gredzena” cikla operās, ko dziedātāja izpildījusi Hamburgas, Budapeštas, Veimāras opernamos un Ālto teātrī Esenē. Latviešu basbaritonam Egilam Siliņam “Valkīras” atskaņojums Cēsīs nebūs pirmais – 2019. gadā viņš operas galveno – Votāna – lomu izpildīja senākajā Itālijas opernamā, Neapoles Teatro di San Carlo. Liene Kinča Latvijas Nacionālajā operā debitēja 2005. gadā, viņadivreiz – 2011. un 2013. gadā – ir saņēmusi “Latvijas Gāzes” gada balvu operai kā labākā operas soliste.


Koncertiestudējuma režisors būs Viesturs Kairišs, kura sekmīgais darbs, strādājot pie Vāgnera operām kopš 2007. gada, viņam pavēra durvis uz starptautisku karjeru.



Teātra izrāžu cikls GRAND PRIX

7. augusts-4. septembris

Koncertzāle “Cēsis”



Ditas Rietumas kino izlase “Mīti un rituāli” sadarbībā ar koncertzāli Cēsis

17.jūlijs-14.augusts

Koncertzāle Cēsis


658 views

Recent Posts

See All
bottom of page