top of page

Grāfa fon Zīversa kino zālē Jāņa Putniņa veidotās avangarda filmu programmas “Ziemeļi” seanss!

Šovakar, 10. jūlijā, Vidzemes koncertzāles “Cēsis” Grāfa fon Zīversa kino zālē Jāņa Putniņa veidotās avangarda filmu programmas “Ziemeļi” seanss!


Kinorežisors Jānis Putniņš, kurš gan nevēlas tikt dēvēts par režisoru, bet drīzāk par filmdari, īpaši Mākslas festivāla “Cēsis 2015″ viesiem izveidojis avangarda filmu izlasi. Pagājušajā sestdienā skatījāmies Gunvoras Nelsonas vizuāli bagātīgās īsfilmas, kā arī viņas mazliet garāko darbu “Red Shift”, bet šovakar uzmanības centrā – režisors Pēters Veiss.


Pēters Veiss (Peter Weiss, 1916-1982) ir darbojies ne tikai kā režisors un dramaturgs, bet arī kā gleznotājs, grafiķis un rakstnieks, un pieredze, kas gūta, izmēģinot šos daudzos pašizpausmes veidus, padarījusi viņa rokrakstu ļoti savdabīgu. Veiss dzimis Vācijā un tur pavadījis visu savu bērnību, vēlāk mācījies Politehniskajā Fotogrāfijas skolā netālu no Londonas Lielbritānijā, pēc tam turpinājis studijas Prāgas Mākslas akadēmijā, bet kopš 23 gadu vecuma, savas ebreju izcelsmes dēļ neuzdrīkstēdamies atgriezties nacistiskajā Vācijā, dzīvojis Zviedrijā, kur tapušas arī viņa filmas.


Filmu sērija “Studie”, no kuras šovakar skatāmas 3 filmas, tapusi 50. gadu pirmajā pusē. Tie ir Veisa pirmie mēģinājumi nodarboties ar kino, vēl neapjaušot kinematogrāfijas tehniskās iespējas, taču veidojot iespaidīgas vizuālas gleznas un ļaujoties sirreālisma valdzinājumam. Kā īpaši krāšņu programmas veidotājs Jānis Putniņš izceļ tieši filmu “Studie II: Hallucinationer”, ar ko tiks atklāts šīvakara kinoseanss.


Abas pārējās filmas – “Ansikten i skugga” (Sejas ēnā – zviedru val.) un “Enligt lag” (Saskaņā ar likumu – zviedru val.) – ir drīzāk dokumentālais kino. Starp šīm divām filmām, kā norāda Putniņš, veidojas spēcīgs kontrasts, jo filmā “Asikten i skugga”, kas vēsta par klaidoņiem Stokholmā, daudz uzmanības tiek pievērsts tieši šo cilvēku sejām un atmiņu stāstiem, kas tajās nolasāmi, savukārt “Enligt lag”, kas vēsta par jauniešu cietumu Upsalā, netiek parādīta neviena no ieslodzīto jauniešu sejām, jo cietuma vadība to režisoram stingri aizliegusi. Abās filmās fikcija mijas ar dokumentālo, reālais ar neticamo, skatītājam radot spēcīgu emocionālu pārdzīvojumu.


Jāņa Putniņa veidotās avangarda filmu programmas “Ziemeļi” seanss šovakar, 10. jūlijā, plkst. 20.00 Vidzemes koncertzāles “Cēsis” Grāfa fon Zīversa kino zālē.

13 views
bottom of page